Utgivning

Hösten 2022

Sofia Torvalds: Jag längtar mig genom Guds tystnad

Under en jullovsresa kraschar Sofia Torvalds ner i den djupaste depression hon någonsin upplevt. Hon försöker be, men Gud är fullkomligt tyst. Jesus verkar se på henne med ett vänligt leende, men han säger absolut ingenting.

Det här är en bok om att under ett halvt års tid centimeter för centimeter krypa upp ur depressionens grop, och samtidigt erövra sin tillit till Gud. Det är en bok om att försöka utvidga sin förmåga att stå ut med smärta och sorg, men också om att få syn på nåd och kärlek på oväntade ställen.

Bo-Göran Åstrand m.fl.: Brev i brytningstider

Biskop Bo-Göran Åstrand bjuder i denna bok in fyra personer för en brevväxling kring aktuella frågor. Hans medskribenter är Jeanette Björkqvist, Simon Häger, Liisa Mendelin och Ulla-Maj Wideroos. I breven ger de sig tillsammans i kast med teman som berör miljö, identitet, kyrka och samhälle.

Sist i boken lyfter biskopen fram några teser som riktmärken för vägen framåt. De är framsprungna ur dialogen med skribenterna och ur en reflektion över de brytningstider vi lever i.

Utkommer i september.

Sandra Holmgård: Då vi bara hade nu

År 2020 förlorade Sandra Holmgård och hennes man sitt första barn Oliver, bara fyra och ett halvt år gammal i INCL, en gravt fortskridande sjukdom i det centrala nervsystemet.

Det här är berättelsen om hur det är att vara en mamma som får veta att hon kommer att förlora det käraste hon har. Att långsamt se sitt älskade barn bli svårt sjuk och på ett smärtsamt sätt förlora alla förmågor han lärt sig. Att ändå älska och försöka göra varje dag så bra som möjligt så länge han får vara kvar.

Utkommer i oktober.

Dagens Lösen 2022

Den klassiska lilla boken med bibelord och tankar för årets alla dagar – också i år!

Utkommer i oktober.

Vision
– Årsbok för Borgå stift 2022

Artiklarna i årsboken har i år vision som tema. Hur ser församlingarna på sitt uppdrag? Stiftskrönika och kontaktuppgifter till församlingar och organisationer ingår.

Utkommer i november.

Uppdrag: församling

– handbok för förtroendevalda

Handboken ”Uppdrag: församling” rustar de förtroendevalda i församlingarna för arbetet. Här finns texter om kyrka och församling, om aktuella projekt, strukturer och strategi. Inte minst bidrar erfarna förtroendevalda med tankar till stöd och inspiration.

Utkommer i december.

Utgivning våren 2019

Marthas kokbok – recept och råd

Den finlandssvenska matklassikern har en ny utformning med turkosblått omslag. Innehållet är samma gamla goda: här hittar du ett stort antal recept på lättlagad husmanskost.

Göra skillnad – handbok för förtroendevalda

Välkommen in i arbetet som förtroendevald i Borgå stift!
Göra skillnad är handboken som rustar dig för uppdraget. Den passar både dig som är invald för första gången och dig som redan har vanan inne. Här hittar du aktuella texter om församling, stift och kyrka. Erfarna förtroendevalda bidrar med reflektioner till stöd och inspiration.

Utgivning hösten 2018

Karin Erlandsson: Hela himlen stormar – och andra texter

En trosbekännelse. En berättelse om kärlek. Och så hoppet, det drivande och djupa.

”Så här är mitt liv med Gud”, konstaterar Karin Erlandsson. Det är ett liv som rymmer både vardagens sömniga frukostar med brödsmulor och lingon på gröten, och söndagarna med gudstjänst som önskar ”Guds frid”. Här ryms dagar när man hamnat på botten av sig själv liksom dagar av självklar gemenskap och samtal. Och vad ska man göra när längtan är så stark att den river och sliter i en? Ja, då fortsätter man hoppas.

”Medan jag letar efter orden väntar Gud. I evighet.”

KARIN ERLANDSSON är journalist och författare. Hon är född i Nykarleby och bosatt i Mariehamn, där hon jobbar som kulturredaktör på Nya Åland. Hon har varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris två gånger, och hennes barnbok Pärlfiskaren belönades med Runeberg Junior-priset 2018.

Utkommer i juli. Hft.

Författarporträtt: Tinca Björke

Erik Vikström: I bönens tid

I bönens tid är fylld med innehållsrika böner att be och meditera över. Här finns böner som passar för dagar av olika slag. Stanna upp en stund och låt dig fyllas av ny kraft!

Ständigt lever jag inför dig, Herre.
Du är så nära,
hos mig
och inom mig.

ERIK VIKSTRÖM är biskop emeritus i Borgå stift. Bönerna är hämtade ur hans bok Min bön.

Utkommer i juli. Inb.

Monica Vikström-Jokela: Bärtil och knytkalaset
Illustrationer: Johanna Sjöström

Omslag under arbete.

Fåret Bärtil och hans vänner lagar spännande mat och bjuder på knytkalas. Holly festar på kokoskottar, Rune Berg myser med fredagsdipp. Och visste du att man kan koka skräpsoppa på sådant som vi ofta slänger bort? I boken ingår recept av mästerkocken Micke Björklund!

Utkommer i oktober. Inb.

Dagens lösen 2019

Goda ord lyser upp din dag!

Dagens lösen är världens äldsta andaktsbok som återkommit regelbundet. Den lilla boken med bibelord, böner och tankar för årets alla dagar kommer ut på över sextio olika språk.

Årslösen 2019 Gud säger: Sträva efter att hålla fred. Ps 34:15

Utkommer i oktober. Hft.

Årskalendern Ecclesia 2019 utkommer i oktober.

Årsbok för Borgå stift 2018 utkommer i november.

Utgivning våren 2018

John Vikström: Hemma i livet – Tankar om livsmening och hälsa

Vad är viktigt i livet? I den här visa, lilla boken skriver John Vikström om hälsa, sjukdom och livsmening. När vi blir äldre är det ofta fysiska besvär som upptar tankarna. Ärkebiskop emeritus Vikström visar på att hälsa inte enbart är fysiskt välmående, utan den har också en psykologisk, social och andlig dimension. Viktigare än hur vi mår är själva livsinställningen. Ser vi mening i livet – i vardagen såväl som i livet som helhet?

I denna livsbejakande bok kombineras kunskap, livserfarenhet och hopp. De vackra färgfotografierna ger texterna ytterligare en dimension.

Utgivning hösten 2017

Klicka på omslagen för högupplösta versioner!

Björn Vikström
Kärlekens mångfald
– Sexualitetens, parförhållandets och äktenskapets teologi
Kärlekens teologi, människans sexualitet och de olika formerna för parförhållandet står i fokus när biskop Björn Vikström gestaltar sin och kyrkans syn på kärlek och äktenskap. Hur kan kyrkan på bästa sätt relatera till de nya situationer som medlemmarna lever i, och vilka utmaningar ställer den nya äktenskapslagen kyrkan inför? Hft. 31,90.

Sofia Torvalds
Två kors och en fisk
Sofia Torvalds har haft tre Jesussmycken i sitt liv, två kors och en fisk. När hon hängt dem kring halsen har hon försökt säga: jag är kristen. Men vad betyder det? Hon har lärt sig hur svårt det är komma ihåg att be i bussen varje dag, hur omöjligt det är att vara lika anspråkslös som en astronaut och hur skönt det är när man kan luta sig mot Gud som mot en solvarm vägg. Hon har varit kristen i tjugo år, men knappt kommit en centimeter framåt. Två kors och en fisk är berättelsen om varför det är värt att vända in på den smala vägen trots att du bara står på stället. Hft. 23,90

Amanda Audas-Kass
Till den lilla människan intill
Bloggdrottningen Amanda Audas-Kass första bok utkom i fjol. Hennes andra bok tar fasta på litenheten och styrkan – både vuxnas och nyföddas. Det handlar om relationer: allt från gemenskapen med en nyfödd, liten människa till förhållandet till familjemedlemmar och vänner, och till Gud. Hon skriver också om den grundläggande kontakten med vårt eget, inre barn. Inte minst handlar det om smärtpunkterna – relationerna till dem vi mist, eller misslyckats med att knyta an till. Hft. 22,90

Patrik Hagman
Sorgens gåva är en vidgad blick
Patrik Hagman har upplevt flera stora förluster i sitt liv; inom loppet av några år förlorar han sin sexårige son Joel i cancer och sedan sin hustru Kika i en plötslig hjärnblödning. Som 21-åring miste han också sin far. I Sorgens gåva är en vidgad blick skriver han om vad som händer i en människa när sorgen så påtagligt och återkommande kliver in i livet. Det är en berättelse om hur sorgen påverkar tron och hur tron påverkar sorgen. Vad finns kvar? Och vem blir man? Inb. 27,90

Årsbok för Borgå stift 2017 – Hundra bilder av nåd
I år med temat nåd. Kontaktuppgifter till församlingar, församlingsanställda och kyrkliga organisationer ingår.

Dagens Lösen 2018
Den populära lilla andaktsboken med bibelord och en bön för årets alla dagar. I år med hallonrött omslag. Hft. 9,80

Årskalendern Ecclesia 2018
En behändig fickkalender där söndagarnas texter och färger ingår. Ringpärm 14,00

Utgivning våren 2017

I januari utkom en bok av Monica Vikström-Jokela: Hjältar som du

I boken presenteras nya sätt att tänka om bibliska hjältar. Samtidigt bejakas barnets längtan efter att vara hjälte i sin egen vardag. Efter varje berättelse visas vilken superkraft hjälten använder sig av, och här kan barnen själva bidra med tankar och tolkningar. De uppmuntras att leva sig in i huvudpersonens situation: Hur skulle du ha gjort? Inte minst fungerar boken som en dörr in till Bibeln, och väcker en insikt om att Bibeln handlar om människor precis som du och jag. Boken har illustrationer av Lena Frölander-Ulf.

UTGIVNING HÖSTEN 2016

Fontana Medias bokhöst bjuder på många intressanta namn! Den prisbelönta bloggaren Amanda Audas-Kass är bokaktuell liksom Tommy Hellsten med sin kanske hittills ärligaste bok. Dessutom utkommer en biografi om John Vikström skriven av Gustav Björkstrand. Patrik Hagman har skrivit en söndagsskola för vuxna och så har vi en rykande färsk psalmbok med 147 nya psalmer!

Livet är ett lagspel

John Vikström som kyrklig ledare och samhällspåverkare

Gustav Björkstrand

Ärkebiskop emeritus John Vikström är brett respekterad för sin etiska hållning. Han jobbade som biskop i 28 år, under en turbulent tid då både Finland och den evangelisk-lutherska kyrkan stod inför många vägval. Lagstiftningen förnyades, en ny psalmbok togs i bruk och de första kvinnorna prästvigdes. Han fick ta emot kritik, men man blev också van att lyssna noggrant till hans tankar.

Biografin över John Vikström är ett fylligt personporträtt som ger bakgrund till de beslut som fattades under hans tid som kyrklig ledare.

Fontana Media, inb. Utkommer i september.

Till alla goda människor – och vanliga dödliga

Amanda Audas-Kass
Hopp, tröst och duglighetskänsla. Mod att våga drömma stort. Men också mod att våga krascha när drömmarna inte blir som man hade tänkt.
Amanda Audas-Kass är modersmålsläraren, mamman och prästfrun som driver bloggen Nästan för lycklig. Hon är en flitig och omtyckt skribent, som inte räds att gå in i de svåra debattfrågorna på sitt balanserade och ofta även humoristiska sätt. Läsarna utsåg henne till Årets inspiratör på den finlandssvenska bloggalan 2015. Nu delar hon med sig av nyskrivna varma vardagstankar i efterlängtad bokform.
Fontana Media, hft. Utkommer i oktober.

När allting faller på plats

Tommy Hellsten

I sin nya bok berättar Tommy Hellsten om sin resa till överlåtelse och tillit, och hur han lämnar bakom sig ett liv styrt av prestationstvång, en djup känsla av värdelöshet och utanförskap. Han låter oss ta del av sin andliga resa, och visar på vikten av långsamhet, intuition och kreativitet som en motkraft till brådskans kultur.

Fontana Media, inb. 28,90

Söndagsskola för vuxna

Patrik Hagman

Vad är kristen tro bra till? På vilket sätt är ett kristet liv annorlunda än ett icke-kristet? På vilket sätt syns tro på Gud till vardags? Söndagsskola för vuxna söker svar genom att ta avstamp i bönen Fader vår. Den är en introduktion i kristen tro som börjar från ett lite ovanligt håll, nämligen i livet här och nu. Patrik Hagman riktar sig i boken till alla vuxna som känner att det är dags att ta reda på mera om kristendomen.

Fontana Media, hft. Utkommer i september.

Nåd för nya världar

red. Anna-Kaisa Inkala och Jyri Komulainen

Här granskas konsumtionssamhället, miljöproblemen och de sociala medierna – med nåden som utgångspunkt. Boken är även en synodalavhandling inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka och därmed utgångspunkt för synodalmötet i höst där kyrkans alla präster samlas för att uppdatera sig om kyrkans uppgift.

Fontana Media, inb. 25,00

Frivillig – Årsbok för Borgå stift 2016

Årsbok för Borgå stift 2016 har temat ”Frivillig”. Stiftskrönika för året som gått samt kontaktuppgifter till församlingar och kyrkliga organisationer ingår.

Fontana Media, hft. Utkommer i november.

Dagens Lösen 2017

Den klassiska lilla andaktsboken innehåller två bibelord samt en bön, tanke eller aforism för varje dag. Häftad, guldfärgad pärm.

Fontana Media, hft. Utkommer i oktober.

Årskalendern Ecclesia 2017

Behändig fickkalender med kyrkoårets alla högtider och bibeltexter.

Fontana Media, ringpärm. Utkommer i september.

Julstjärnan

Julstjärnan innehåller berättelser, pyssel, recept och mycket mer.

Fontana Media. Utkommer i november.

Julfönstret

Julfönstret är en ny, fräsch jultidning för barn från 6 år och uppåt! Tidningen passar bra för utdelning i söndagsskolor och andra barngrupper.

Fontana Media. Utkommer i oktober.
 • Hösten 2020
  Gustav Björkstrand: På avstånd ser man klarare
  – en självbiografi

  Få personer i Finland har haft så unika utsiktsposter i samhället som Gustav Björkstrand – han har verkat bl.a. som undervisnings- och kulturminister, som rektor för Åbo Akademi och som biskop för Borgå stift. I sin självbiografi delar han med sig av minnen ur den händelserika karriären. Utkommer i augusti.

  Christa Mickelsson: Ett blodkärl som brast

  Bara 33 år gammal drabbas journalisten och tvåbarnsmamman Christa Mickelsson av en massiv hjärnblödning. Då hon vaknar upp på sjukhuset är hon förlamad på högra sidan och alla orden är borta. I boken berättar hon om kampen för att återfå sitt språk, sin rörelseförmåga och sitt liv. Utkommer i augusti.

  Katarina Gäddnäs: Bara vara
  – en trasa i Guds skimrande väv

  ”Du behöver inte så förtvivlat kämpa för att hålla uppe fasaden, den lyckade bilden av dig själv. Det trasiga, flagnande och kantstötta sjunger den vackraste sången om nåd och barmhärtighet.” Katarina Gäddnäs skriver om livets hela bredd i en samling meditationer som spänner över hela året med början från förväntans advent. Utkommer i oktober.
  Dagens Lösen 2021
  Den klassiska lilla boken med bibelord och tankar för årets alla dagar – också i år!
  Utkommer i oktober.

  Årskalendern Ecclesia 2021
  Behändig fickkalender med kyrkoårets alla högtider och bibeltexter. Utkommer i september.

  Leva i Guds nu
  – Årsbok för Borgå stift 2020
  Årsboken är i år också en jubileumsskrift över Församlingsförbundet, som detta år fyller 100 år. Vad har hänt, och vilken är riktningen vidare? Utkommer i november.
Brev i brytningstider
Åstrand Bo-Göran
26,90
Flodhästen i sovrummet
Hellsten Tommy
28,50
Lilla nätet-boken
Sjögren Sarah & Forsmark Anna
16,50
Lär dig teckna julkrubban
Smallman Steve
13,50
Hästprästen
Kankkonen Peter
25,90
Gud gömmer sig bakom en björk
Hermansson Britta
27,50
Den hälsosamma gemenskapen
Strang Peter
27,50
The Message - Bibeln
Peterson Eugene
36,00
Hurdan är himlen?
Vikström-Jokela Monica & Pukki Heli
24,50
Under Guds vingar
Oranje Corien & ten Berge Marieke
15,00
Barnens bästa Bibel
Dalevi Sören & Pettersson M-G
29,90
Ett blodkärl som brast
Mickelsson Christa
24,90
En gästfri Gud, en gästfri kyrka
Vikström Björn
14,00
Lärarhandledning 1 Himmel och jord
Erikson-Blomfelt Gun & Sjö-Särs Irene
57,00
Himmel och jord – bok 1
Erikson-Blomfelt Gun och Sjö-Särs Irene
16,80